BETHESDA (VG) Europa går inn i en tid med kontinuerlig konfrontasjon med Russland. Putins langsiktige strategi er å skape ustabilitet i de gamle sovjetstatene, mener Brookings-professor.
Gjennom begge presidentperiodene til Bill Clinton på 1990-tallet, hadde Hamilton flere toppstillinger i det amerikanske utenriksdepartementet – primært relatert til Europa-spørsmål.
Hamilton underbygger dette med å vise til hvordan den russiske presidenten, etter at Russland hadde kommet seg ut av de elendige 1990-årene, begynte å utfordre landegrensene med invasjonen av Georgia i 2008. VESTLIGE VÅPEN: En ukrainsk soldat bærer et britisk antitankvåpen, en Nlaws. Professor Daniel S. Hamilton er ikke uenig med de som mener at Putin først og fremst har lyktes med å forene Vesten og at han feilkalkulerte responsen på invasjonen.Da VG møter Hamilton på en Starbucks rett utenfor Washington D.C.
– For russerne er ikke dette det beste, men heller ikke det verste. Det tillater Putin å ha fingrene på fatet, sier Hamilton. Han forteller om samtaler med russiske kolleger gjennom årene. Han har spurt dem om hva de foretrekker langs den russiske grensen: Små, fremgangsrike stater eller ustabile, turbulente stater?– Folk vil beskrive dette som en klassisk historisk frykt for å bli omringet, men inne i den russiske føderasjonen er det også splittelse. Det er et land uten noen naturlige grenser, og med historikk på vestlige forsøk på underminering, sier han.