Debatt | Pressens svikt bidro til Baneheia-skandalen
De fire siste årene har jeg lurt på hvorfor nesten samtlige redaksjoner i Norge takket nei til å lage kritisk dokumentarstoff om Baneheia-saken?
Men det som er mest oppsiktsvekkende, er at det tok nesten tre år før arbeidet til Jahr ble grundig behandlet i redaksjonelle flater. Det skjedde først i en podkast publisert hos TV 2 og en dokumentarserie fra oss i TVNorge – en underholdningskanal uten en egen nyhetsredaksjon. Det var jo dette vi ble fortalt, helt fra sakens tidlige fase. Politiet og landets redaksjoner formidlet dette som sannheten. Det var først da jeg leste boken til Bjørn Olav Jahr at tvilen meldte seg.
Det var de som undret seg om en TV-dokumentar bare ville bli sett på som et «kommersielt underholdningsprodukt», og at det dermed ville fremstå som om vi ville lage underholdning av en tragisk drapssak. Dette var rundt høsten 2018. En rekke andre redaksjoner hadde fått samme pitchen fra Jahr. Samtlige hadde takket nei. Inkludert NRK og TV 2. Aftenposten hadde også takket nei til å lage en podkast om saken.
Vi har heller ikke en nyhetsredaksjon som kunne rammes av den eventuelle mediekritikken en slik dokumentarserie kunne bringe til torgs.Da TV 2 i 2019 annonserte at de ville lage en podkast om saken, men ikke en TV-serie, sa kanalens nyhetsredaktør Karianne Solbrække: «Det handler i hovedsak om det visuelle, om utfordringen med å fortelle denne historien på TV, og samtidig ivareta ofrenes pårørende.
Vi kjente på følelsen som sa at det var viktig å distansere seg litt fra Jahr for at prosjektet skulle bli tatt seriøst. I dag gir det en flau smak i munnen, særlig når man vet hvilken behandling han har fått av journalistkolleger i løpet av denne sakens mange faser.FORFATTER: Bjørn Olav Jahr, her under lanseringen av hans bok «Drapene i Baneheia» i 2017.
Gjennom jobben hennes har hun også fått seg mange støttespillere. Noen av de som tok del i etterforskningen under Baneheia-saken, har også engasjert seg i stiftelsen hennes, Stine Sofies Stiftelse. Arbeidet med stiftelsen har gitt mange viktige resultater, og det har også gitt Ada Sofie Austegard en autoritet helt utenom det vanlige.
Jahrs bok ble kraftig kritisert. Da TV 2 annonserte sin podkast, ble også den slaktet av Austegard: «En podkast som har en uttalt forståelse av Baneheia-saken som et justismord, kan i beste fall anses som et underholdningsbidrag som skaper splid og usikkerhet rundt faktum i saken», uttalte hun den gang.
Canada Latest News, Canada Headlines
Similar News:You can also read news stories similar to this one that we have collected from other news sources.
Spektakulær historie, men skuffende bokHer er boken om teaterstykket som bidro til å felle en justisminister og sendte samboeren hans i fengsel for angrep på demokratiet.
Read more »
Barker sammenPartilederne møtes til debatt under Arendalsuka. Her må de blant annet svare for de skyhøye strømprisene deler av landet opplever i dag.
Read more »
Aksjonerte på direkte-TV: – Her bæres han ut av salenTV-seerne hørte roping fra salen, samtidig som Fredrik Solvang holdt debatt med partilederne.
Read more »
Slår tilbake mot kritikken: – Han høres ut som en idiotJakob Ingebrigtsen har fått høre det fra flere hold etter at han valgte å unngå pressen under EM denne uken. Nå svarer han kritikerne.
Read more »
Nye ESA-krav til CO₂-kompensasjon: Kostnaden kan øke til 100 mrd.Nye ESA-krav gjør ordningen med CO₂-kompensasjon til industrien betydelig dyrere. Kostnaden anslås nå til 100 milliarder kroner frem til 2030.
Read more »
Debatt: Kunsten å bli intervjuetEr det rart at maktpersoner skjermes av en hær av kommunikasjonsrådgivere? Kanskje ikke.
Read more »